Foto: PRIVAT

Northvolt skriver kontrakt med Chalmers

Uppdaterad
Publicerad

Northvolt har skrivit kontrakt med Chalmers tekniska högskola i Göteborg för att i ett forskningsuppdrag försöka utveckla en metod för återvinning av litiumjonbatterier. Det berättar bolagets återvinningschef Marie Strannegård.

Hon förklarar att forskningsuppdraget handlar om att i olika typer av vätskebad lyckas extrahera nickel, kobolt och även litium.

– Det viktiga för oss är att hitta en metod som fungerar storskaligt industriellt, berättar återvinningschefen och understryker att det rent tekniskt går att återvinna litium redan idag.

Batterifabriken Northvolt

Många forskningsinsatser igång

Problemet är enligt henne att de metoder som finns inte är ekonomiskt lönsamma.

– Men jag vill påstå att det genomförs många forskningsinsatser vad gäller litium runt om i världen nu eftersom så många insatta kloka människor är medvetna om problemet, menar Marie Strannegård som de senaste månaderna åkt runt i Europa och träffat de som arbetar med frågan.

Hon konstaterar själv att det redan år 2020 kommer att finnas över 100.000 ton batterier som behöver återvinnas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet