Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Northvolts miljöchef Emma Nehrenheim om satsningen och vad den kan betyda för arbetstillfällena. Foto: Pressbild & SVT

Northvolt storsatsar på batteriåtervinning – vill bygga ytterligare två anläggningar i Skellefteå

Publicerad

Northvolt vill bygga ytterligare två anläggningar för batteriåtervinning i Skellefteå, utöver den redan planerade. Man satsar på att bli störst i Europa inom området.

Northvolt har ansökt om tillstånd för att utöka den planerade återvinningsfabriken för batterier i Skellefteå. Företaget vill utöka återvinningen från 25 000 ton till 125 000 ton batterier per år.

Tanken är att bygga ytterligare två anläggningar, utöver den tidigare planerade, i anslutning till själva batterifabriken. Detta eftersom man ser ett ökat behov av återvinning av batteriavfall.

– Utbyggnaden innebär att vi kan ta till vara på ännu mer råmaterial som sedan kan återföras i batteritillverkningen på Northvolt Ett. Vi har mycket höga ambitioner för användningen av återvunnet material i vår batteriproduktion, säger Emma Nehrenheim, miljöchef på Northvolt.

Återvinna externa batterier

Anläggningarna ska kunna återvinna material från såväl externa och egna batterier som produktionsavfall från tillverkningsprocessen.

– Metallerna som behövs för katodtillverkning går tillbaka in i batteriproduktionen, medan övrigt material skickas vidare till lokala återvinningsaktörer, säger Emma Nehrenheim.

Produktionsstart för de nya delarna av återvinningsfabriken förväntas ske under år 2025.

Hör mer om planerna i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet