Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Markant ökning av antalet fall” – hör smittskyddsläkare Maria Marklund om influensan. Foto: TT/SVT, Tommy ForsgrenVisa alla (2)
Visa alla (2)

Nu är influensasäsongen igång i Västerbotten – ligger före övriga Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Nu är årets influensasäsong igång i Västerbotten. Influensan har brutit ut tidigare i Västerbotten än i övriga landet. Förra veckan konstaterades 53 personer smittade av influensan.

– Det har ökat rejält, säger Gunilla Persson, smittskyddsläkare hos Region Västerbotten.

Förra veckan konstaterades 53 personer sjuka i årets influensa – en ökning från 14 personer veckan innan dess. Därmed är influensasäsongen igång i Västerbotten – tidigare än i övriga landet.

– Vi får en tidig första topp och det kan bli flera toppar framöver, säger Gunilla Persson.

Flest fall har konstaterats i Skellefteå, följt av Umeå. I södra Lappland är smittspridningen hittills låg.

Många sjuka barn – ökning av covid

Även covid-19 har ökat senaste veckan enligt smittskyddet i Västerbotten. Under förra veckan konstaterades 265 fall, en ökning jämfört med 176 fall veckan innan. Nu uppmanar smittskyddet alla att vaccinera sig.

– De som inte tagit sina covid-doser bör göra det. Och nu kan alla boka tid för influensavaccin, det har öppnat för allmänheten, säger hon.

Även smittskyddet har sett att många barn blivit sjuka senaste veckorna.

– Det är många sjuka barn som har hög feber, många föräldrar ringer till 1177, säger Persson.

Hårt tryck på sjukhusen

Sjukhusen i länet märker av smittspridningen. På akutmottagningen på Skellefteå lasarett har det varit högt tryck i helgen.

– Just nu har vi ett väldigt högt inflöde av patienter med luftvägsinfektioner, varav många är barn. Under helgen har vi haft fler patienter än vad vi hade vid den högsta vågen av covid-19, säger Ferenc Sari, verksamhetschef för Skellefteå lasaretts akutmottagning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.