Foto: SVT.

Ny flopp för Kulturväven

Publicerad

Den bärande idén med Kulturväven ser ut att inte bli mer än en vision de närmaste åren.

Tanken var att alltid ha öppet – men det kan ligga fem år bort i tiden.

I sommar ska själva grundbulten i Väven – stadsbiblioteket – flytta in. På senhösten ska det invigas, men de stora ambitionerna med väven tycks ha gått förlorade i takt med kommunens ekonomi blivit sämre och att huset blivit dyrare.

Ingen sömnlös plats

Väven skulle sluka halva Umeås kulturbudgeten om kommunen följer visionen om att alltid ha öppet, visar kalkyler från i våras. Verksamhet och hyra skulle landa på nästan 100 miljoner kronor per år. 

Umeå 2014

Kulturnämndens ordförande Tomas Wennström tror idag inte på Väven som en sömnlös plats – alltid öppen – för alla.  Nu är bibliotekets öppetider måttstock.

– Från den stora visionen om öppet dygnet runt inser vi att vi inte kan börja med det. Det är en vision. Däremot har vi sagt, låt oss räkna och se om vi kan ha öppet åtminstone på samma sätt som stadsbiblioteket idag, säger kulturnämndens ordförande Tomas Wennström (S).

Ljusår från ursprungliga visionen

Vintertid har Stadsbiblioteket som längst öppet till klockan åtta på kvällen. På lördagar och söndagar till klockan fyra. De öppetiderna befinner sig ljusår från den vision för Väven som kommunen tidigare tagit fram och haft som målsättning.

– Det är en lägre vision, och vi kan väva under den tiden. Vi kanske inte kan uppfylla den stora visionen idag eller nästa år, kanske om fem år. Då kan vi väva mycke längre och kanske ha öppet dygnet runt, säger Tomas Wennström,

Vad tycker kulturlivet om det?

– Jag tror inte kulturlivet har tänkt på den tiden. De frågor jag får är, vad kostar det att ha verksamhet i huset. Det är det vi måste kunna svara på. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Umeå 2014

Mer i ämnet