I år kommer björnjakten i Västerbotten att delas upp. En del skjuts från och med den 21 augusti och en del sparas till älgjakten. Foto: TT / Berit Roald

Nu får fler jägare möjlighet till björnjakt i Västerbotten

Publicerad

Årets björnjakt i Västerbotten kommer att delas upp. En del av björnarna får skjutas från och med den 21 augusti, men en del av den tilldelade kvoten sparas till älgjakten i september. Tanken är att fler jägare ska få möjlighet till björnjakt.

Länsstyrelsen i Västerbotten har nu meddelat vad som gäller runt årets licensjakt på björn. 21 björnar får fällas och jakten börjar den 21 augusti. Men nytt för i år är att bara 11 björnar får skjutas under en första period fram till den 1 september. Resterande tio blir kvar till älgjakten i september. Beslutet kommer efter en lång diskussion om vilka som ska få möjlighet att jaga björn, men också utifrån att man vill säkerställa att björnjakten går rätt och riktigt till.

– Det möjliggör för fler jägare att jaga björn. Ett annat motiv är att vi under älgjakten har fler jägare ute i skogen, det blir svårare att fuska, säger Erik Lindberg som är viltförvaltare på Länsstyrelsen i Västerbotten.

Ordförande Jägarförbundet Västerbotten: ”Ett bra förslag”

KG Abramsson som är ordförande för Jägareförbundet Västerbotten tycker att det är ett bra beslut. Jägareförbundet ville redan förra året flytta fram björnjaktstarten så att den sammanföll med älgjakten.

– Det är ett väldigt bra förslag från Länsstyrelsen. Alla får lite, specialisterna får en tilldelning, men fler jägare för också möjlighet till skottillfälle på björn, säger Abramsson.

Både Lindberg och Abramsson väntar sig reaktioner, både från de jägare som är specialiserade på att jaga björn och från älgjägare som inte tycker om förändringen.

– Men skalar man bort de som skriker högst, tycker nog majoriteten att det här är ett bra kompromissbeslut, säger Erik Lindberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer