Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ulrica Bergström, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör säger att man nu bedömer att det är läge för att införa munskydd igen på grund av den ökande smittspridningen av covid-19. Foto: SVT / Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Munskydd återinförs vid patientnära arbete i Region Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

På grund av den ökade smittspridningen av covid-19 återinför Region Västerbotten munskydd för vårdpersonal som arbetar nära patienter. Rekommendationen gäller från och med den 20 juli tillsvidare.

De senaste veckorna har spridningen av covid-19 ökat och beräknas fortsätta. Det är främst vårdpersonal som har konstaterats smittade.

– Med anledning av den pågående smittspridningen återinför vi nu munskydd för vårdpersonal vid patientnära arbete. Det är en svår balansgång om när det är rätt tidpunkt att införa fler smittförebyggande åtgärder. I samråd med vårdhygien bedömer vi att det är läge nu, säger Ulrica Bergström, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i ett pressmeddelande.

Bara vid patientnära arbete

Rekommendationen för personalen gäller bara när de är i direkt kontakt med patienter.

– Administrativ personal har inte samma behov munskydd, säger Ulrica Bergström.

Besöksreglerna är oförändrade. Vissa vårdavdelningar kan ha särskilda regler när det gäller besök men främst gäller det att vara symtomfri, undvika trängsel och tvätta händerna ordentligt.

Inte först i landet

Munskydd har återinförts i diverse andra regioner runt om i landet, bland annat Norrbotten.

– Vi är egentligen lite sent på pucken, konstaterar Ulrica Bergström.

I klippet ovan hör du henne berätta om läget och hur länge hon tror att rekommendationen behövs.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet