Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Nu inleds bygget av den nya färjan

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen påbörjades bygget av den nya färjan som ska gå mellan Umeå och Vasa. Planen är att färjan ska sluka 800 passagerare och stå klar våren 2021.

Bygget av den nya färjan inleddes med en traditionell ceremoni vid skeppsvarvet Rauma marine constructions i Finland. Jämfört med den tidigare färjan så ska koldioxidutsläppen minska med 50% då fartyget utrustas med ett elektriskt hybridsystem som drivs med flytande naturgas eller biogas.

– Det är den första färjan i världen som byggs med den här klassnoteringen, så det är världens mest miljövänliga färja, säger Wasalines vd Peter Ståhlberg.

Skiss över den nya färjan. Foto: RMC

Färjan kommer att trafikera mellan Vasa och Umeå dagligen och beräknas vara klart år 2021. Kvarken Link, som ägs av Umeå kommun och Vasa stad, står bakom det nya fartyget som klarar av 800 passagerare plus 1500 meter för last- och personbilar.

Hör Hans Lindberg (S), Peter Ståhlberg och några av passagerarna i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer