Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen gjorde en razzia på Northvolt i Skellefteå. Foto: SVT

Efter razzian på Northvolt i Skellefteå – anställd inför rätta för brott mot utlänningslagen

Uppdaterad
Publicerad

För knappt två år sedan gjordes en razzia på bygget av Northvolts batterifabrik i Skellefteå. Nu börjar rättegången mot en anställd på företaget som misstänks för brott mot utlänningslagen.

– Det är ganska tydligt att man anlitat arbetskraft som borde haft arbetstillstånd, säger Tommy Iseskog, universitetslektor och arbetsrättsexpert.

Det var under en facklig rundvandring som det upptäckte att flera arbetare från länder utanför EU saknade arbetstillstånd. Hösten 2021 gjorde flera myndigheter en gemensam razzia på bygget av batterifabriken i Skellefteå.

Totalt handlar det om tolv personer från Indien och Serbien som jobbade på bygget åt underleverantörer till Northvolt, utan att papper om arbetstillstånd var i ordning.

Riskerar böter på över halv miljon

En person med personalansvar har åtalats för brott om utlänningslagen och Northvolt riskerar böter på över 600 000 kronor.

Northvolt nekar till brott och säger att ansvaret låg på underleverantören som de krävt ska följa svenska regler.

– I det här fallet, så är det två underleverantörer till ett byggföretag på området som anklagas för att tagit in 12 personer utan korrekta arbetstillstånd. Detta agerande sker i direkt strid mot våra kontrakt och kontrollsystem, och vi anser att det är företagen i fråga som bär det legala ansvaret för det, säger kommunikationschef Anders Thor.

Rättegång i Skellefteå tingsrätt

Northvolt säger också att de kontinuerlig utvecklar sina kontrollsystem tillsammans med myndigheter och fackförbund för att hålla oseriösa aktörer borta.

På tisdagen inleds alltså rättegången vid Skellefteå tingsrätt.

Varför den här typen av brott mot utlänningslagen har blivit allt vanligare enligt arbetsrättsexpert Tommy Iseskog kan du se i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.