”Vi har tvingats expandera rejält”, säger Therese Thunberg, biträdande smittskyddsläkare i Region Västerbotten. Foto: SVT

Anställningsboom av smittspårare i Västerbotten

Publicerad

Smittspårningsverksamheten inom Region Västerbotten har växt så det knakat sedan i höstas. Från början fanns tre anställda, i november fanns 30. Nu jobbar ett 60-tal personer med att begränsa smittspridningen, och ingen ljusning är i sikte.

– Nej, vi ser ser fortfarande ett högt tryck i regionen, säger regionens biträdande smittskyddsläkaren Therese Thunberg.

Förutom de tre anställda arbetar smittspårare på timtid med att försöka bryta smittkedjor. De som får timjobben är vårdanställda.  

Coronaviruset i Västerbotten

Smittspårare informerar och intervjuar bekräftat smittade personer om deras kontakter. Dessa ska i sin tur kontakta personer de varit nära för att de ska kunna testas mot covid-19 och eventuellt isoleras. Ibland hjälper smittspårarna till att ta de kontakter som behövs.

Fler spårare behövs vid hög smittspridning

Smittspårning bedrivs både dagar och kvällar.

– Vi har tvingats expandera rejält och anställer läkarstudenter och andra med vårdutbildning i bakgrunden, säger Therese Thunberg.

I våras testades enbart de som lades in på sjukhus. Masstestningen av människor med symptom startade under hösten samtidigt som också smittspårningen trappades upp.

När smittspridningen successivt ökat i Västerbotten har allt fler smittspårare behövts. Enbart förra veckan noterades 1 156 nya fall i länet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet