Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så fungerar undantagsbesöken i Umeå Foto: SVT

Nu kan du få besöka dina äldre anhöriga – möjlighet till undantag

Uppdaterad
Publicerad

Besöksförbudet på äldreboenden råder fram till sista augusti, men i bland annat Umeå och Skellefteå finns möjlighet till undantag för att kunna besöka närstående.

I både Umeå och Skellefteå finns nu vissa möjligheter att besöka anhöriga på äldreboenden, till exempel om den anhöriga har svår ångest eller vid livets slutskede. Men det är hårt reglerat – i Umeå handlar det till exempel om planerade besök där medicinskt ansvarig sjuksköterska tillsammans med enhetschef bestämmer om du får komma in och du ska ha tagit ett antikroppstest.

– Om alla följer hygienrutiner och våra restriktioner så ska det fungera, säger AnngGerd Töyrä som är medicinskt ansvarig sjuksköterska i Umeå kommun.

Även i Skellefteå har man individuella lösningar för besök för de som vill träffa sina anhöriga. Utgångspunkten är ändå att man träffas utomhus bakom plexiglas, men det finns individuella lösningar för besök för alla.

”Så fint avsked som möjligt”

Både Skellefteå och Umeå har också valt att lätta på besöksförbudet när det gäller vård vid livets slutskede. I Skellefteå får från och med denna vecka två personer per gång besöka den anhörige, och antalet besök blir inte begränsade. Flera besök kan alltså ske samma dag eller flera gånger i veckan, men även här är det planering som gäller.  

– Vill man vara nära sin anhöriga så får man vara nära en längre tid. Allt för att det ska bli så fint avsked som möjligt, säger Ejja Häman-Aktell som är vård- och omsorgschef i Skellefteå kommun.

I klippet berättar AnnGerd Töyrä hur man resonerat i Umeå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet