När ska du söka vård? – hör sjuksköterskan om vad du ska vara uppmärksam på. Foto: SVT

Nu kan födelsemärken kollas utan remiss – sjuksköterska i Umeå: ”Jättehögt tryck”

Uppdaterad
Publicerad

I september genomförs kampanjen ”Hitta hudcancer” i Sverige. Men redan nu kan personer boka tid för en kontroll av födelsemärken utan att det krävs remiss.

– Det är jättehögt tryck och tiderna brukar ta slut väldigt fort, säger Frida Idenfors, sjuksköterska på hudmottagningen vid Norrlands universitetssjukhus.

Antalet fall av hudcancer har ökat de senaste åren och hudcancer är en av de vanligaste cancerformerna. Från och med den 18 augusti släpps tider som kan bokas till hudläkare och hudmottagningar runt i Sverige från Umeå till Ystad, för att kontrollera hudförändringar.

– Det är jätteviktigt med tidig upptäckt. Det förbättrar prognosen. Vi vill därför uppmärksamma människor på när man ska söka och hur, säger Frida Idenfors.

Kampanjen genomförs på initiativ av Privatpraktiserande dermatologers förening, PDF. Tanken är att sprida kunskap om hur olika hudtumörer kan se ut, och vikten av att regelbundet själv undersöka sin hud. Kampanjen stöds av bland andra Strålsäkerhetsmyndigheten och Melanomföreningen.

”Kontakta hälsocentralen”

I Västerbotten är det bara hudmottagningen som deltar under veckan och tiderna brukar ta slut väldigt fort.

– Vi uppmanar människor som inte får en tid att kontakta sin hälsocentral. I Västerbotten kan då hälsocentralen skicka en bildremiss till hudläkaren. Man får då svar efter några dagar, säger Frida Idenfors.

På hudkliniken märker man ett ökat söktryck i och med att fler vaccinerats mot covid-19. 

– Det är många som vill komma hit och kolla hudförändringar. Söktrycket brukar också öka när det börjar bli vår och när hudcancer uppmärksammats i media, säger Frida Idenfors.

Tiderna bokas på den här hemsidan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.