Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Otroligt viktigt att få bort innan det fryser på” – se arbetet med att riva snön i Umeå. Foto: Tommy Forsgren/SVT

Nu rivs snömodden bort från Umeås gator: ”Blev lite akut”

Uppdaterad
Publicerad

Regnet och plusgraderna har gjort det besvärligt att ta sig fram på många lokalgator i Umeå. Nu har Umeå kommun börjat riva upp snön som legat packad, vilket kommer leda till smalare gator och högre plogvallar.

– Det är en hektisk tid för oss nu när det kom regn, säger gatudriftchefen Per Hilmersson.

Enligt den tiodygnsperiod som gatudriften vid Umeå kommun följer skulle det komma mer snö nu i slutet av veckan, men istället har det regnat.

– Våra lokalgator håller på att mjukna upp så det blev lite akut att påbörja rivningen av dem för att det inte ska moddas upp ordentligt. Bilarna sjunker ner på vissa ställen så vi är oroliga över att det ska bli värre de närmaste dagarna, säger Per Hilmersson.

Många synpunkter på smala gator

Snön som packats på under vintern och nu rivs upp kommer i huvudsak landa i plogvallarna, vilket leder till smalare gator och ännu högre plogvallar.

– Vi får en hel del synpunkter på plogvallarna och att gatorna är smala, men samtidigt tror jag att de flesta har en viss förståelse för att de blir smala nu på vårkanten. Det skulle kosta många miljoner om vi skulle ta bort alla plogvallar.

Hackar upp brunnar

Parallellt med rivningsarbetet hackar kommunen upp brunnar för att minska översvämningsrisken.

– Det är en hektisk tid för oss nu när det kom regn, konstaterar Per Hilmersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.