Konstfrämjandet Västerbotten håller på och samlar in fanzine från norra Sverige för att bevara dem. Man hoppas även på en turné där de ska visas upp på bibliotek. Foto: SVT

Nu ska fanzinen samlas in och sparas

Uppdaterad
Publicerad

Hemmagjorda magasin och häften, så kallade fanzines, från Norr- och Västerbotten ska bevaras. Konstfrämjandet Västerbotten är i full färd med att samla in och hittills har man fått över 100 stycken unika.

Fanzine är en egenpublicerad tidning utan kommersiellt intresse. Historiskt sett är det inom subkulturer som fanzinet har varit och fortfarande är vanligt.

Det kännetecknas ofta av sitt A5-format där sidorna är svartvitt kopierade med rejäl svärta. Men också av innehållet som behandlar smala ämnen.

– Man får en väldigt intim inblick i någons intresse eller vardag. Jag kanske inte är jätteintresserad av Bigfoot-spaning i Kiruna men jag blir det av att någon annan är det, säger Andreas Brännström som leder projektet på Konstfrämjandet Västerbotten.

”Viktigt konstmedium för folkrörelserna”

Fanzine har varit väldigt stort inom punkscenen. I Umeå finns till exempel Umeå hardcore arkiv.

Och nu vill alltså Konstfrämjandet bevara och visa upp tidningsformen.

– Vi ser det som ett väldigt viktigt konstmedium för folkrörelserna och vi fokuserar inte lika mycket på bevarandet som att det faktiskt finns en aktiv scen i Norr- och Västerbotten. Här har man kanske inte i samma utsträckning haft tillgång till subkulturer men tack vare fanzinet har likasinnade kunnat mötas, säger Andreas Brännström.

”Tror inte att det kan bli för många”

Samlingen har fram tills nyligen ställts ut på stadsbiblioteket i Umeå och efter nyår är förhoppningen den ska turnera runt på länets bibliotek. Hittills har man fått in över 100 unika exemplar och man hoppas på fler.

– Den kommer ha ett eget liv och om det blir för mycket kan man dela upp i flera utställningar som får cirkluera. Förhoppningen är att den ska fungera som en snöboll och generera fler och fler zines så jag tror inte att det kan bli för många.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.