Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De som har hoppat på det här är otroligt engagerade” – hör polisen Tomas Nyberg från Umeå som varit och jobbar i Stockholm i tio månader. Foto: SVT

Nu ska fler poliser från norra Sverige till Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska ännu fler poliser från de fyra nordligaste länen skickas till södra Sverige för att hjälpa till att stoppa våldsvågen.

– Vi har fått order om att förstärka och det har vi gjort. Situationen har blivit ännu allvarligare och vi behöver hjälpas åt, säger Micael Säll Lindahl, polischef i region Nord.

Med anledning av våldsvågen till följd av gängkrigen i Stockholmsområdet har polisen i region Nord sedan i januari haft ett 50-tal personer kommenderade till huvudstadsregionen.

Den senaste tidens eskalering av våldet gör nu att fler poliser från norra Sverige skickas ner för att bistå polisen i Stockholmsregionen.

Våldsvågen i Stockholm

– Vi skickar duktiga utredare och skicklig personal som gjort nytta här. Det får effekter här. Det handlar till största delen om förebyggande instatser som vi får prioritera bort, säger Micael Säll Lindahl, polischef i region Nord och fortsätter:

– Men det ligger i allas intresse att få stopp på våldsvågen. Vi kommer att fortsätta till vi lyckas med det vi ska göra. Vi måste få kontroll på situationen.

Polisen: ”Barn som blir mördade”

Inspektören Tomas Nyberg från Umeå har varit utlånad i tio månader och har till stor del arbetat som förhörsledare. Han har tidigare jobbat på ungdomsgruppen i Umeå. En erfarenhet han har nytta av nu. 

– Det här är ju faktiskt många gånger både barn som blir mördade och utsatta och barn som också utför det här. Det är dem vi har som misstänkta många gånger, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Stockholm

Mer i ämnet