Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör justitieminister Gunnar Strömmer (M) om militärens nya roll. Foto: Vlada Cakic/SVT

Regeringen ger försvaret nytt uppdrag – ska avlasta polisen

Uppdaterad
Publicerad

Redan på torsdag fattar regeringen beslut om att Försvarsmakten ska börja hjälpa Polismyndigheten i arbetet med att stoppa den snabbt eskalerande våldsvågen.

– I steg ett handlar det om analyskapacitet samt bomb- och sprängmedelsexpertis. Försvaret har också helikopterresurser som polisen saknar. Det finns möjligheter att göra mycket mer, även inom dagens lagstiftning, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) till SVT.

Redan på torsdag kommer regeringen fatta beslut om att ge Försvarsmakten uppdrag att hjälpa polisen. På sikt vill man också ändra lagen så att militär ska kunna användas i ännu fler situationer.

– Det handlar exempelvis om bevakning och liknande uppgifter som kan avlasta polisen.

”Måste ha samspel”

Men försvaret har ont om pengar och soldater – klarar de verkligen av detta?

– Både polisen och försvaret är numera växande verksamheter och vi måste ha ett samspel för att kunna hantera både yttre och inre hot mot vår säkerhet.

Oppositionen, inte minst Socialdemokraterna, har tydligt signalerat att man vill göra det möjligt att använda militär i kampen mot den organiserade gängbrottsligheten. En signal som Gunnar Strömmer är nöjd med:

– Det har historiskt varit en fråga med stora låsningar och därför med utebliven aktivitet för att komma framåt. Om vi kan få ett brett stöd i riksdagen för ny lagstiftning så är det väldigt bra för Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.