• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Grövre straff och längre utredningstider” – hör Marcus Boman, tf kriminalvårdschef, om varför det är brist på platser. Foto: Linnea Vennström/SVT

Stor platsbrist på häktena i landet – Kriminalvården vill bygga ut i Uppsala och Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Det är platsbrist på landets häkten. Därför planerar Kriminalvården nu att bygga ut häktet i både Umeå och Uppsala. I Umeå kommer man att få dubbelt så många platser.

– Det är överfullt nu. Det är inte ovanligt att visa individer blir kvar i arresten trots att de är häktade för att vi inte har möjlighet att ta emot dem, säger Marcus Boman, tillförordnad kriminalvårdschef på häktet i Umeå.

Beläggningstrycket på landets häkten är hårt. Kriminalvården vill därför öka platserna på flera orter i landet.

I Umeå vill Kriminalvården bygga ut det befintliga häktet från 36 platser till närmare 80 stycken. I Uppsala planeras 200 nya platser.

– Vi behöver skapa fler platser för att framtidssäkra de här orterna. I nuläget är deras respektive häkten underdimensionerade i förhållande till tingsrätterna i närheten, säger Nicklas Svahn, chef för kapacitetssektionen på Kriminalvården.

Dubblerar antalet anställda

Liknande möjligheter utreds på andra orter, först på tur står Göteborg, Jönköping och Stockholm. Målet är att antalet fasta platser ska gå från 2 200 stycken runt om i landet till omkring 3 400 till år 2029.

Nybyggnationen i Umeå kommer, enligt kriminalvårdschefen, att bli bättre för både personal och intagna med bättre personalrum och ”rastgårdar”.

– Behovet av personal kommer att fördubblas, från 35 anställda idag så går vi upp till kanske 70-75 stycken.

Hör Marcus Boman, tillförordnad kriminalvårdschef, om varför häktet i Umeå är överfullt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.