Så arbetar de för att få bort machokulturen i omklädningsrummen

Publicerad

Locker Room Talk arbetar för att få bort machokulturen i omklädningsrummen inom idrotten.
Initiativet går ut på att stoppa snacket som kan leda till skeva värderingar hos pojkar.
– Vi jobbar med machokultur, men kallar det för ”påhittade regler”, säger Mikael Nilsson, som arbetar med Locker Room Talk.

Locker Room Talk är en ideell organisation som arbetar med jämställdhet och bättre attityd i omklädningsrum bland killar i 10-14-årsåldern.

I Umeå besökte projektet ungdomarna på KFUM Basket. Efter basketträningen fick ungdomarna samlas i omklädningsrummet och ha ett samtal om attityd och värderingar.

– Vi har till exempel pratat om ”påhittade regler” om hur män ska vara, fast de egentligen inte behöver var så. Vi får lära oss om hur man kan göra det bättre i omklädningsrummet och låta folk vara som de är, säger Edvin Stilldal, 10 år.

Finns på åtta platser

Det här är första året som Locker Room Talk finns i Umeå och konceptet har spridits till flera andra platser i landet.

– Jag tycker det går fantastiskt bra, säger Leon Allinge som jobbar med projektet. Han fortsätter:

– Vi har nu börjat i åtta olika distrikt i Sverige och hoppas på att bli fler. Nu har vi också 17 utbildare så vi har möjlighet att ännu mer komma ut på lokal nivå. Det är väldigt roligt och det finns stort engagemang ute bland tränare ute i landet.

”Inge balett för killar”

Mikael Nilsson är en av personerna i Umeå som är aktiv med Locker Room Talk. Den dagen som SVT kommer på besök är en av ungdomarnas uppgifter att skriva ner en ”påhittad regel” på en lapp. En av lapparna säger ”Killar ska inte ha långt hår”, en annan ”Inge balett för killar”. Mikael säger att det handlar om machokultur.

– Ungdomarna ska titta på hur de snackar, för ofta är det oschysst snack som kanske inte är menat att såra någon, men man gör det för att passa in.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer