Foto: SVT

Nu ska ordningsvakter bevaka flyktingboenden

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska ordningsvakter bevaka flyktingboenden i Norrland. På ett 60-tal boenden runt om i landet får polisen nu lov att godkänna vaktbolag på plats på boendena för att förhöja säkerheten om bråk skulle uppstå.

 – De ska vara polisens förlängda arm och bidra till ordning och reda, säger Mats Kirestam, polismästare i region Mitt i ett pressmeddelande.

Enligt ett nyligen fattat beslut av polisen är ordningsvakter behöriga att tjänstgöra på ett stort antal boenden som Migrationsverket har. Flertalet av dessa boenden ligger geografiskt avskilt – därför ska ordningsvakter underlätta arbetet om polis har svårt att komma fram vid akuta situationer.

– Ordningsvakter ska finnas på plats på en del av boendena och andra kommer de att besöka regelbundet. Det kommer att skapa en lugnande och dämpande effekt på eventuella ordningsstörningar. Ordningsvakterna kan tidigt informera polisen om stämningar och varna för möjliga konflikter, säger Mats Kirestam.

Ska kunna ingripa

För att styrningen av de ordningsvakter som nu ska arbeta med flyktingboendena ska fungera krävs en strukturerad samverkan. Bland annat kommer polisen ställa större krav på ordningsvakternas rapporter – de ska kunna delta i polisens utsättningar och få del av polisens aktuella information och planerade insatser.

– Ordningsvakterna kommer att arbeta förebyggande men skulle incidenter uppstå har de också möjlighet att ingripa och befogenheter att till exempel omhänderta personer, säger Mats Kirestam.

Boenden som berörs i i Region Nord:

ABT Småbo – Torpshammar

ABT Viskan – Torpshammar

ABK Torpshammar och Herrgård – Torpshammar

Abt Anundsgård – Liden

ABT Liden – Liden

ABT Bergsåker – Sundsvall

ABK – Granlo – Sundsvall

ABT Bergeforsparken – Sörberge

ABT Bolbyskolan – Ånge

Riksgränsen – Kiruna

Överkalix flyktingboende – Överkalix

Åsele Värdshus – Åsele

Cape East Hotel – Haparanda

ABT Boende – Umeå

Hotell Åre Continental Inn – Åre

Grytans läger – Brunflo

Åsarnas Hotell – Åsarna

Hotell Uddebo – Gäddede

Kanslihusvägen – Boden

F.d. fängelset – Härnösand

F.d. vårdhemmet – Bollstabruk

F.d. äldreboendet – Noraström

F.d. äldreboendet – Helgum

F.d Bettans konferenscenter – Undrom

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.