Älgen Linus sköts av jägare i Bjurholm. Foto: Privat.

Nu ska tvisten om älgen Linus avgöras

Uppdaterad
Publicerad

Den tama älgen Linus sköts till döds av en jägare efter att han rymt från Älgfarmen i Bjurholm. Nu ska tingsrätten i Umeå avgöra vem som har rätt till honom – ägaren eller jägaren.

Det var i höstas under älgjakten som olyckan inträffade. Linus, som fötts och bott hela sitt liv på älgfarmen, smet från inhägnaden. Jägaren Stig Emilsson var ute på jakt med sitt jaktlag den dagen. Han lyckades fälla en älg, som senare visade sig vara Linus.

Där och då började en infekterad tvist. Älgfarmens VD Christer Johansson säger att älgen tillhör honom. Skytten Stig Emilsson säger samma sak. Johansson hämtade hem Linus horn för att spara som ett minne av honom.

Många myndigheter inblandade

Stig Emilsson anmälde i sin tur Johansson för stöld, eftersom han blivit av med hornen.

Sedan dess har många myndigheter blandats in. Naturvårdsverket har sagt att älgen ska betraktats som vild samtidigt som länsstyrelsen sagt att Linus tillhör älgfarmen. Polisen har enligt Christer Johansson gått på naturvårdsverket linje och krävt att han ska lämna tillbaka hornen. 

Christer Johansson ser många problem med det här.

– Myndigheterna måste bestämma sig och enas om vad som gäller, säger han.

Vild eller tam?

Christer Johansson är skyldig att ha en handlingsplan för hur han ska gå tillväga för att fånga in en älg som rymmer. Men om älgen ska betraktas som vild utanför stängslet skulle Johansson göra sig skyldig till jaktbrott om han skulle försöka fånga in älgen. 

– Jag måste få veta vad som gäller. Får jag fånga in älgen eller ska jag bara stå bredvid och titta på? Varför ska jag ha en plan om jag inte får röra honom utanför stängslet? Upphör ägandet om älgen sätter sina klövar utanför stängslet?, undrar VD:n.

Många frågor som kräver svar. Idag inleds förhandlingarna i tingsrätten i Umeå.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.