Älgen Linus sköts av jägare i Bjurholm. Bilden är tagen i våras. Foto: Privat.

Naturvårdsverket: ”Linus tillhör jägaren”

Uppdaterad
Publicerad

Den tama älg som sköts av misstag utanför Bjurholm tillhör jägaren. Det slår Naturvårdsverket fast.

Älgen Linus sköts av misstag efter att ha smitit ut ur hänget på älgfarmen i Bjurholm. Jägaren sköt i tron att det var en vild älg och menar att den är hans. När älgfarmens ägare tog hand om älghornen medans de var på kokning polisanmäldes älgfarmaren för stöld. Polisen har begärt in yttranden från olika myndigheter och länsstyrelsen menar att den skjutna älgen var tamboskap.

– Vi tyckte i det här fallet att älgfarmaren kunde visa att det är hans älg och vi ville att det skulle lösas på ett smidigt sätt. När de nu inte kom överrens får det lösas civilrättsligt, säger Erik Lindberg, jakthandläggare på länsstyrelsen.

Naturvårdsverket däremot, har en annan syn på saken.

– Vi anser att vilt som kommer ut ur hägn är att betrakta som vilda djur om de inte är synbart märkta, säger Per Risberg, handläggare på Naturvårdsverket.

Kan avgöras i tingsrätten

Yttrandet är nu skickat till polisen i Västerbotten. Brottsrubriceringen är självtäckt, vilket innebär att en person tagit något som den har en viss rätt till, men att den tagit det på fel sätt.

Ärendet är komplicerat och polisen ska nu ta ställning till Naturvårdsverkets yttrande.

– Jag måste sätta mig in i ärendet och se på det som en helhet innan jag bestämmer mig för något, säger Nils Wårstedt, förundersökningsledare.

Han tror däremot inte att myndigheternas yttranden gör så stor skillnad för brottsutredningen.

– Ett möjligt scenario är att vi lägger ner utredningen och det hela får avgöras som tvistemål, säger Nils Wårstedt.

Om ärendet läggs ner måste de beslagtagna hornen gå till någon av parterna och om de fortfarande är oense avgör tingsrätten vem som äger hornen.

”Han ska inte få hornen”

– Vi ska hålla oss till det som gäller. Han ska inte få hornen, säger jägaren till Västerbottensnytt.

Vi har sökt älgfarmens ägare för en kommentar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.