Det är på vägarna utanför Skellefteå som det nya varningssystemet ska testas. I dag går tunga malmtransporter mellan Skellefteå – Boliden – Kristineberg dygnet runt samtidigt som flera samebyar har sina renar i området vintertid.
– Ingen vill ju köra på vilt, det förstör för många, så jag tycker det här verkar bra, konstaterar Frida Ågren som är lastbilschaufför vid Renfors åkeri.
”Bra för alla parter”
Till att börja med är det yrkeschaufförerna som ska testa systemet och registrera varningar om älg och ren finns längs vägen. Varningen ligger sedan kvar ungefär en halvtimme och varnar andra som har appen i realtid.
– Vi har många transporter som skapar incidenter som berör till exempel rennäringen och kan vi då hitta sådana här win-win-projekt är det bra för alla parter, konstaterar Anders Forsgren som jobbar med samverkansfrågor på företaget Boliden som har initierat projektet.
Viltvarningssystemet som nu testas i Västerbotten har redan varit framgångsrikt i Finland där antalet renolyckor sjönk kraftigt ifjol jämfört med året innan.
Malå sameby är en av många som är hårt drabbade av antalet renolyckor.
– 180 renar dog bara på E4:an i fjol, säger Peder Lundberg från Malå sameby.
För tidigt att dra slutsatser
Enligt projektledaren Henna Nurminen i Rovaniemi är det ännu för tidigt att dra stora slutsatser eftersom sådant som till exempel väderförhållanden påverkar siffrorna, men hon ser ändå effekter.
– Vi brukar alltid få en peak i antalet olyckor i november men förra året hade vi ingen peak, berättar hon.
Det var också i finska Lappland som det här projektet startade när mjukvarudesignern Ahti Lahtela år 2011 uppmärksammade att antalet renolyckor var så högt som 4000 och satte igång att utveckla programvaran. Systemet fick namnet ”Porokello”, på svenska ”Renskällan”.
FAKTA: VILTOLYCKOR
Det totala antalet polisrapporterade viltolyckor i Västerbotten år 2018 var 1092 varav 389 var älgolyckor. Antalet renolyckor i länet var 596.
Antalet renolyckor i de nordligaste länen var under fjolåret 1705. I hela landet inträffade totalt 5951 polisrapporterade älgolyckor.
Det totala antalet viltolyckor i Sverige är dock mycket större, ifjol 63750. Den riktigt stora andelen, 46985, står rådjuren för.
Viltolyckor med vildsvin är också vanligt söderöver, 6938 sådana olyckor skedde förra året.
Källa: Statistik från nationella viltolycksrådet
Fotnot: I Sverige klassas renar som tamdjur och inte som vilda djur enligt jaktlagen