Foto: Samuel Pettersson / TT / SVT

Nu startar rättegången efter dödsskjutningen på Ersboda

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen inleds rättegången mot den 30-åring som misstänks för ett mord och tre fall av mordförsök efter en skottlossning på stadsdelen Ersboda den 23 januari i år.

Inget mordvapen har påträffats men åklagare Andreas Nyberg menar att han med hjälp av DNA som återfunnits i handskar på mordplatsen, vittnesutpekande samt ovanlig ammunition kan knyta den åtalade 30-åringen till mordet.

30-åringen har hela tiden nekat till anklagelserna som riktas mot honom. Hans advokat, Jens Nyström menar att bevisningen som lagts fram mot honom inte på något sätt är robust.

Dödsskjutning på Ersboda

Bland annat finns DNA från två personer i de handskar som lyfts fram i förundersökningen.

– Krasst sett så ger bevisningen stöd för att det är en annan gärningsman, säger Jens Nyström.

Utpekad av tidigare misstänkt

En tidigare huvudmisstänkt i utredningen ska ha pekat ut 30-åringen som skytt.

– Generellt sett så har uppgifter från tidigare misstänkta inte särskilt högt bevisvärde. Vad gäller den muntliga bevisningen så tyder den på att även andra har pekats ut, säger advokat Nyström.

Rättegången inleds idag och sammanlagt åtta dagar har avsatts till förhandligen. Sista dagen är satt till 21 oktober. Vanligtvis meddelas dom två veckor efter avslutad förhandling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning på Ersboda

Mer i ämnet