Montagebild. Foto: TT

Nu stoppas snusarna i Bjurholm

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges minsta kommun Bjurholm sätter ned foten och inför tobaksstopp för alla kommunanställda. Stoppet gäller inte bara rökning utan även snus.

Beslutet klubbades i kommunfullmäktige på måndagen. Endast Bengt Sundling (M) motsatte sig förslaget.

– Det är ju så, men jag är ju kanske jävig eftersom jag själv snusar. Nu blev det som det blev och då är det bara att gilla läget, säger han.

Ska gälla alla kommunanställda

Enligt Dagmar Schröder (S) införs förbudet ur ett hälsoperspektiv, alltså för att de anställda ska må bra på jobbet. Tobaksförbudet ska gälla alla kommunanställda oavsett verksamhet.

– Att möta en som luktar rök eller som snusar kan vara obehagligt. Det är viktigt att vi inte gör någon skillnad på de anställda.

– Jag tycker att man petar i för mycket, vi bör ju tro på människan lite mer. Det var därför jag opponerade mig, säger Bengt Sundling (M).

Under arbetstid och i möten med medborgare

Rökförbudet kommer att gälla under arbetstid.

– Ska du röka gäller det som i landstinget, att man stämplar ut sig och tar det på rasten, och då på anvisade platser, säger hon.

Lite lindrigare blir det för snusarna. Det gäller endast i möten med en medborgare, eller till exempel inom äldreomsorgen i möte med brukare.

Vad händer om man snusar på arbetstid?

– Vi ska inte ha några poliser som går runt och kollar, men om man ser att vissa inte efterlever det här kommer vi att erbjuda åtgärder hur man kan bli av med sin tobaksvana.

Gäller från 2017

Nu ska kommunen utforma en policy som tas i bruk i juni 2016. Där kommer det att framgå mer specifikt vilka riktlinjer som gäller för de anställda.

Förbudet kommer att gälla från januari 2017.

Snusförbud på jobbet

Visa

• Snusförbud på jobbet blir allt vanligare. Förra året rapporterade SVT om att 15 kommuner i landet har helt tobaksfri arbetsmiljö. I dagsläget är de än fler.

• 2014 hoppar Arjeplogs snusande centerprofil Ulf Ottosson av kommunfullmäktige, eftersom kommunens tobakspolicy gör att han inte får snusa under politiska möten.

• I Umeå har man tidigare har försökt införa ett totalt tobakförbud för alla som jobbar inom kommunen, men förslaget mötte på hårt motstånd så ett nytt förslag togs fram. Efter årsskiftet 2012 införde Umeå kommun en rökfri artbetstid, något som alla partier ställt sig bakom för att minska tobaksanvändningen inom kommunen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer