Foto: SVT

NUS satsar på utökad service

Publicerad

Nu ska det bli lättare att hitta på sjukhuset i Umeå. Tre nya entrévärdar ska handgripligen hjälpa patienter till rätt vårdavdelning och personer med funktionsnedsättning eller som har svårt att ta sig fram själva kan nu boka ledsagning inför sjukhusbesöket.

En nygammal typ av service ska underlätta för patienter som anländer till det stora universitetssjukhuset i Umeå. För många år sedan kunde patienter få hjälp till rätt avdelning från personal i sjukhusgarderoben, men den funktionen försvann. Nu kommer en ny satsning – på så kallade entrévärdar.

– Entrévärdar skapar trygghet för patienter och anhöriga. Det är mycket värt att till exempel slippa ta ledigt från jobbet för att följa med en anhörig till besöket, och veta att det finns personal som hjälper till på plats, säger Karolina Hammarbäck, avdelningschef för patienttransport i Västerbottens läns landsting.

Tre entrévärdar började jobba 1 oktober. De har bland annat tränats i hjärt- och lungräddning och i att ledsaga personer med funktionsnedsättning. Entrévärdarna möter även upp patienter som kommer till sjukhuset med Sambulansen eller taxi och hjälper dem att hitta till den vårdavdelning de är kallade till.

– Det är ett roligt och utmanande arbete. De personer vi hjälper är jättetacksamma när vi följer dem hela vägen till den vårdavdelning de ska till i stället för att bara peka dem i rätt riktning, säger entrévärden Oskar Claar.

– Vi ser också till att det alltid finns rullstolar i centralhallen, det är något som inte fungerade så bra tidigare. Det känns verkligen att man gör mycket nytta och vi märker att det skapar trygghet för besökarna, säger entrévärden Staffan Johansson.

Sambulansen mellan Norrlands universitetssjukhus och Skellefteå lasarett kommer att köra fler turer och ett separat taxiväntrum ska byggas i centralhallen.

Satsningen är ett pilotprojekt som pågår under hösten 2014. På sikt ska även lasaretten i Skellefteå och Lycksele inkluderas i satsningen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.