Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför krävs mer insatser över tid för att hotade hackspetten ska trivas i länet – doktoranden Albin berättar i klippet. Foto: Madeleine Harrati/SVT

Ny forskning från Umeå: Åtgärder för vitryggiga hackspetten inte tillräckliga

Publicerad

Den vitryggiga hackspetten hör till de mest hotade fågelarterna i Sverige. Kommuner gallrar mängder av lövskog för att den ska trivas. Men åtgärderna är inte tillräckliga – det visar ny forskning från SLU, Sveriges lantbruksuniversitet.

Arten har visat sig trivas bra i Västerbotten sedan förra våren, då Länsstyrelsen noterade 12 par. Det är en positiv utveckling sedan stammens kraftiga nedgång i Sverige i början av 2000-talet.

Gallring inte tillräckligt

Flera insatser har gjorts. Bland annat driver Umeå kommun ett projekt där 135 hektar gammal lövskog gallras till förmån för hackspetten. Men det räcker inte i längden för att fågeln ska bli kvar, visar ny forskning.

– Mycket av de initiala effekterna har avtagit efter 10-20 år. När man har skapat död ved så har den brutits ner, säger Albin Larsson Ekström, som jobbar med restaureringsekologi i Umeå.

Kräver underhåll över tid

Miljöerna måste underhållas och bibehållas för att inte återgå till sitt ursprungsläge. Det har funnits förhoppningar om att restaurerade områden ska sköta sig själva.

– Ett restaurerat område har tidigare klassats som klart, men det räcker inte, säger Albin Larsson Ekström.

Kommunen: ”Bra med uppföljning”

Marlene Olsson, naturvårdare vid Umeå kommun, menar att man har en plan för att underhålla skogarna med jämna mellanrum.

– Det är jättebra att man har gjort den här uppföljningen. Vi ska fortsätta sköta det här. Kommunen har goda förutsättningar med åtgärds- och skogsbruksplaner, säger hon.

UMEÅS ÅTGÄRDSPROGAM FÖR VITRYGGIG HACKSPETT

Det är ett samverkansprojekt mellan fem privata skogsägare, Vattenfall och Umeå kommun. Projektet pågår i två år med start hösten 2023.

Åtgärderna genomförs med stöd av:

• Skogsstyrelsens medel till Natur- och kulturmiljövårdsåtgärder i skogen

• Superb, Sveriges lantbruksuniversitetet och länsstyrelsen i Västerbotten

• Rewilding Sweden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.