Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Som att rensa ogräs i ett trädgårdsland” – se gallringen och hör Marlene Olsson om vad kommunen gör för att rädda den vitryggiga hackspetten i Umeå. Foto: Tommy Forsgren/SVT

Umeå vill locka hotad hackspett – gallrar 135 hektar skog

Uppdaterad
Publicerad

Umeå kommun vill locka hit fler vitryggiga hackspettar. Nu har man sjösatt ett projekt där 135 hektar gammal lövskog gallras till förmån för den rödlistade och starkt hotade arten.

– En hona, en hane och lite fler ungar, det är målet, säger Marlene Olsson, naturvårdare.

Fågeln var relativt vanlig i Sverige under 1900-talet, sedan kraschade stammen och år 2000 hittades bara fem par i hela landet.

Förra våren hittade Länsstyrelsen i Västerbotten 12 par vitryggiga hackspettar i länet. Sju av dem fick ungar. Det är en stor ökning för den sällsynta fågeln – som verkar trivas bra här.

Bygger habitat

Nu har Umeå kommun börjat bygga ett habitat för vitryggen. 135 hektar lövblandskogar mellan Stornorrfors kraftstation och den nya bron vid Västra länken gallras nu för att få fågeln att trivas.

– Vi gör åtgärderna för att gynna vitryggig hackspett men de är finns alltså även synergier med andra områden, säger Marlene Olsson.

Gynnar 200 arter

Man uppskattar att cirka 200 arter av insekter, vedsvampar och fåglar gynnas av vitryggens krav på en lövdominerade skogar med grov död ved av framför allt al, sälg och asp.

– Därför är vitryggen så viktig för vår biologiska mångfald, säger Marlene Olsson.

Umeås Åtgärdsprogam för Vitryggig hackspett

Det är ett samverkansprojekt mellan fem privata skogsägare, Vattenfall och Umeå kommun. Projektet pågår i två år med start hösten 2023.

Åtgärderna genomförs med stöd av:

• Skogsstyrelsens medel till Natur- och kulturmiljövårdsåtgärder i skogen

• Superb, Sveriges lantbruksuniversitetet och länsstyrelsen i Västerbotten

• Rewilding Sweden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.