Ny helikopterplatta invigd i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen var det invigning av den nya helikopterplattan som är en satsning från Landstinget i Västerbotten.

Landstinget i Västerbotten hoppas på en ökad helikoptertrafik och därmed också en ökad tillgänglighet för alla patienter i hela Västerbotten då en ny landningsplats har byggts på  sjukhustaket på Norrlands Universitets Sjukhus.  Idag var det invigning av den nya helikopterplattan som totalt har kostat cirka 50 miljoner kronor att bygga.

– På lång sikt är det helt klart värt det även om det tycks lite dyrt just nu.  Men vi får en modern platta som ligger på rätt höjd och som inte stör verksamheten i sjukhuset lika mycket som den gamla helikopterplattan gjorde. Så långsiktigt är det här en riktig investering, säger Andrs Sylvan som är landstingsdirektör i Västerbotten.

De flesta flygningarna görs från Lycksele och övriga länet men en stor del av de totala antalet flygningarna kommer också från norrbotten och jämtland.

– Den nya plattan gör att vi får mycket högre kapacitet så vi kan öka antalet flygningar. Det här ökar därmed också tillgängligheten för alla västerbottningar, säger Niklas Lindberg som är verksamhetschef för anestesi, operation och intensivvård i Västerbotten.

Enligt landstinget och den holländske leverantören är det här Sveriges modernaste helikopterflygplats.

– Ja, och det är världens första helikopterflygplats för vinterbruk som är uppvärmd och där man vid brand kan släcka enbart med vatten för miljöns skull, säger Björn Sandström som är flygplatschef vid Norrlands universitetsjukhus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.