En regional livsmedel strategi ska främja tillväxten i Västerbotten. Foto: SVT.

”Ökad livsmedelsproduktion kan påverka hela länet positivt”

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska det tas fram en regional livsmedelsstrategi i Västerbotten. Syftet är att det ska skapa tillväxt och nya jobb.

Den nya strategin ska öka tillväxten, arbetstillfällen och andelen västerbottniska livsmedel på de nationella och internationella tallrikarna. I oktober fattade regeringen beslut om fördelning av 142 miljoner kronor till insatser för att stärka regional och lokal livsmedelsproduktion.

Vill planera lokalt

Nu ska regionala livsmedelsstrategier tas fram, i början av december hölls uppstartsmötet för den nya strategin.

– Det är såklart olika förhållande mellan Ystad och Haparanda, det är därför en regional strategi behövs. Näringsliv, myndigheter och politik samlas idag för att tillsammans komma fram till vad som ska göras för att den här sektorn kan öka i länet, säger Lotta Folkesson ordförande för lantbrukarnas riksförening.

Satsar på en hållbar livsmedelsproduktion

Syftet med den nya strategin ska vara att skapa tillväxt, arbetstillfällen, höja graden av självförsörjande och skapa hållbar livsmedelsproduktion.

– I norra Sverige har livsmedelsproduktionen minskat efter inträdet i EU. Det skapar en osäkerhet vid kris. Den nya strategin kommer även handla om att landsbygdsutveckling, säger landsbygdsdirektör Kajsa Berggren.

– Ökad livsmedelsproduktion kan påverka hela länet positivt, säger Berggren.

Strategin ska arbetas fram under 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.