Ny nationalpark väcker starka känslor

Uppdaterad
Publicerad

Inställningen till att göra Vindelfjällens naturreservat till nationalpark har fått ett blandat mottagande. Vissa organisationer och myndigheter är entusiastiska över förslaget, men det finns också förbittrade motståndare. Det visar Naturvårdsverkets sammanställning av remissvaren på förslaget till nya nationalparker.

Arjeplogs kommun säger blankt nej alla förslag om utökade nationalparker inom kommunen. I sin skrivelse säger kommunen att Naturvårdsverkets förslag helt saknar lokal förankring. Bland annat har det genomförts en namninsamling med 1 400 namnunderskrifter mot nya nationalparker.

De båda andra kommunerna i området säger inte nej till en nationalpark, Storuman säger ja till en förstudie, men vill vänta med att ta ställning i frågan om nationalparksbildning till senare. Sorsele kommun säger också ja till en förstudie, men betonar att en nationalpark måste bli en ”brukande”-park istället för en ”bevarande”-park.

Tärna-Stensele allmänningsskog helt emot...

Tärna-Stensele allmänningsskog är också helt mot att Vindelfjällen ska bli en ny nationalpark. Det är redan för mycket mark som är naturskyddad i området, anser föreningen. Naturskyddet har inte gynnat samhällsutvecklingen vare sig regionalt, nationellt eller internationellt.

...men många är positiva

Men de flesta som har tyckt till om nationalparksförslaget tycker att det är ett bra förslag. De tre samebyarna Umbyn, Gran och Ran är positiva till förslaget, men betonar att rennäringens behov måste säkerställas. Grans sameby kräver också en samisk förvaltning av nationalparken.

I Ammarnäs som ligger mitt i det nuvarande naturreservatet har inställningen har inställningen till ytterligare naturskydd varit kluven. Men nu har tolv lokala företag skickat in ett remissvar där de uttalar sin entusiasm för den påbörjade processen. De vill gärna se att Ammarnäs blir ett sk Visitors Center mitt i nationalparken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.