Ny rodelbana på Bräntberget

Uppdaterad
Publicerad

Umeå rodelklubb startades för två år sen, redan nästa år arrangeras sportrodel-SM i någon av Umeåområdets skidbackar.

Det finns tre typer av rodel. Banrodel, naturrodel och sportrodel. Sportrodel går på snö och är än så länge en inofficiell sport. SM arrangerades för största gången förra året och redan nästa år går tävlingen av stapeln i Umeå. Christopher Fladvad är ordförande i Umeå rodelklubb, och han har sporten i blodet.

– Min pappa är gammal rodelåkare så det var därifrån idén till att starta upp Umeå rodelklubb för två år sen kom, förklarar Fladvad.

– Rodelåkning är en fantastiskt rolig sport med en härlig fartkänsla och med bra kontroll. Det ger en skön frihetskänsla.

Får stöd

I år har klubben fått bidrag från rodelförbundet och från kommunen till att kunna köpa kälkar och annan utrustning. Det hela går ut på att fortast möjligt ta sig ner för en utstakad bana. Och tekniken kan liknas vid slalom.

– Du måste ha bra banuppfattning, rätt teknik i kurvorna, och rätt fart.

Själva kälken glider på två vallningsbara medar och man styr med hjälp av hornen på medarna. Man lägger tryck på det yttre hornet samtidigt som man lyfter det inre.

Livrädd för skidåkning

Simon Eriksson är en annan medlem i klubben.

– Grejen med rodel är att man får känna sig som ett barn fast man är vuxen. Man får åka utför i en vidunderlig fart, och det är bara härligt. Det säger Simon Eriksson som, medlem i Umeå Rodelklubb.

För honom är tävlingsmomentet viktigt, och han tycker inte att det känns som en farligt sport. Slalom skulle han däremot aldrig prova.

– Jag förstår inte folk som åker skidor. Jag skulle dö. Rodel tycker jag är mycket, mycket säkrare. Man har mer närhet till marken och bättre kontroll. Står man på skidor känns det som att det kan hända ganska mycket innan man åker i backen.

Om man vill prova rodel åkning så kan man komma och testa i Bräntberget där klubben tränar på onsdagskvällar från klockan 19.00.

– Alla är välkomna, hälsar killarna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.