Flygbild över Ön i Umeå. Foto: Lars Lindh

Ny stadsdel planeras i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen väntas byggnadsnämnden i Umeå ge klartecken för att utforma en detaljplan för norra Ön. En stor milstolpe för bostadsbyggandet och något som ger nytt liv till planerna om en ny framtida stadsdel.

– Jag tror att man ska tänka sig att vi då har byggt en stadsdel på norra Ön, bostäder med i snitt fem våningar i kvartersstruktur, att husen står med långsidan mot gatan och med trivsamma innergårdar. Det handlar om bostäder för uppemot 6000 personer, vilket är lika mycket som Haga, Öst på Stan och centrum tillsammans, säger Helen Nilsson på avdelningen mark och bostäder vid Umeå kommun.

– Vi har definitivt underlag för att bygga förskolor, skolor och livsmedelsbutiker.

Byggplaner på Ön i Umeå

Planer funnits länge

Den skiss som har ritats för norra Ön har funnits ända sedan 2008, och på vägen har det byggts flera andra projekt. Men nu kommer alltså byggnadsnämnden att ta ett stort kliv mot att faktiskt bygga den nya stadsdel som under flera år funnits med i planeringen.

– Det är det formella beslutet och startskottet till uppemot 3000 nya bostäder, säger Helen Nilsson.

”Investeringar på en halv miljard”

Anledningen till att det tagit sådan tid är dels projektets storlek och för att politikerna vill försäkra sig om att det finns personer som vill flytta in i bostäderna. 

– Det har dels varit så att vi har haft en svag byggmarknad. När vi ska köra igång projektet på Ön vill vi veta att det finns en efterfrågan. Vi kan inte smyga igång det när det handlar om investeringar på en halv miljard, säger Mikael Berglund (S), ordförande i byggnadsnämnden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Byggplaner på Ön i Umeå

Mer i ämnet