Flygbild över Ön i Umeå. Foto: Lars Lindh

Erosion på Ön – Umeå kommun åtgärdar med sprängsten

Uppdaterad
Publicerad

Hotell, kontor och småindustrier är verksamheter som Umeå kommun planerar på Öns södra del, men stranden eroderar och älvsluttningen flyttas bakåt. Detta behöver åtgärdas och nu har kommunen fått grönt ljus.

Umeå kommun har antagit en detaljplan för den södra delen av Ön där de planerar att ge utrymme för olika verksamheter som kontor, småindustri, hantverk, hotell och besöksverksamhet.

Marken försvinner

På huvuddelen av södra Ön pågår stranderosion som leder till att mark försvinner och älvssluttningen flyttas bakåt. För att kunna genomföra planerna med att uppföra dessa verksamheter krävs åtgärder.

Byggplaner på Ön i Umeå

10 miljoner i kostnad

Kommunen vill anlägga  ett erosionsskydd av sprängsten på en yta av 11 700 kvadratmeter längs östra och västra stranden på södra Ön, men som ingått i strandskyddet.

10 miljoner kronor beräknas detta kosta.

Nu ger mark- och miljödomstolen klartecken till detta. De har gjort bedömningen att fördelarna från allmän och enskild synpunkt får anses överväga kostnaderna samt skadorna och olägenheterna av verksamheten.

Gång- och cykelvägar

De skriver också i domen att allmänhetens tillgång till strandskogen kommer att vara oförändrad och att projektet kan möjliggöra planerade gång- och cykelvägar som ökar tillgängligheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Byggplaner på Ön i Umeå

Mer i ämnet