Foto: SVT

Byggplanerna på Ön försenas minst ett år

Uppdaterad
Publicerad

Planerna på den nya stadsdelen på Ön med 3000 nya bostäder kommer att försenas med minst ett år. Det efter att man upptäckt den sällsynta vitryggiga hackspetten som finns på ön.

Umeås nya stadsdel på Ön med 3000 nya bostäder kommer att försenas. Anledningen är upptäckten av den sällsynta vitryggiga hackspetten.

– Minst ett år kanske flera år får vi räkna med i försening nu. Vi måste göra en ny stor fågelutredning och det kommer att ta tid säger Mikael Berglund (S) ordförande i byggnadsnämnden.

Byggplaner på Ön i Umeå

LÄS MER: Naturskyddsföreningen: ”Ön bör skyddas”

Naturskyddsföreningen krävde i fredags att Ön borde göras till ett naturreservat för att skydda hackspetten. Men det är att ta i tycker Mikael Berglund

– Ön är ganska bebyggd redan idag. Något behov av ett naturreservat har jag lite svårt att se, säger Mikael Berglund (S) ordförande i byggnadsnämnden i Umeå.

LÄS MER: Liten fågel hotar kommunens stora byggplaner

För boende på Ön kommer inte uppgifterna om den vitrygga hackspetten som någon nyhet. I våras var det flera som såg och hörde den.

– I maj hörde jag den när den satt och knackade på kraftstolparna. Nu måste kommunen ta sig en ny funderare på byggplanerna, menar Hans Forsberg boende på Ön.

LÄS MER: Boende jublar över hackspetten: ”Vill inte att det byggs”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Byggplaner på Ön i Umeå

Mer i ämnet