Den vitryggiga hackspetten har synts till på Ön flera gånger. Foto: SVT/Barbro Johansson

Naturskyddsföreningen: ”Ön bör skyddas”

Uppdaterad
Publicerad

Naturskyddsföreningen begär att stadsdelen Ön i Umeå inte ska exploateras, utan att området ska göras till ett naturreservat. Detta för att bevara den hotade fågelarten vitryggig hackspett.

I ett brev till Umeå kommun begär projektledningen att Ön inte ska exploateras utan istället skydda området med stöd av miljöbalken.

– Vi anser att området hyser så höga värden för vitryggig hackspett att området är av riksintresse för arten, skriver Jan Terstad, skogs- och naturvårdschef på Naturskyddsföreningen och Kristoffer Stighäll, projektledare Vitryggig hackspett, i brevet till kommunen.

Byggplaner på Ön i Umeå

LÄS MER: Hotad fågel hittad på Ön – riskerar att stoppa byggplaner

Naturskyddsföreningens projekt för att bevara den akut hotade fågelarten har funnit sedan 1990. Nu kräver Svenska Naturskyddsföreningen att Ön görs till ett naturreservat.

– Om det inte är så att byggplanerna och skyddet av hackspetten går att förena så tycker vi att kommunen skall göra ett naturreservat på Ön och trygga den här unika livsmiljön för hackspetten, säger Jan Terstad.

TV: Vitryggig hackspett på 30 sekunder

Naturskyddsföreningen känner till sju par av fågeln i Sverige, varav fyra par har häckat och fått ungar. Två av dessa finns i Umeå kommun, vilket gör kommunen till en av de mest betydelsefulla kommunerna för den vitryggiga hackspetten idag, enligt föreningen.

LÄS MER: Kommunen: ”Hackspetten kan stoppa bygget”

Två observationer

På den norra delen av Ön, där bebyggelse kan bli möjligt, finns under våren två olika observationer av en hanne av vitryggig hackspett. Troligen rör det sig om samma fågel.

– Vi önskar få veta hur Umeå kommun kommer att agera för att så långt möjligt bevara den aktuella platsen och därmed en viktig del av den av landets få aktiva revir för vitryggig hackspett, avslutar Naturskyddsföreningen i sitt brev till kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Byggplaner på Ön i Umeå

Mer i ämnet