”Det kommer finnas grönområden” – hör vad ordförande för byggnadsnämnden säger till kritikerna i klippet ovan. Foto: Lars Lindh, Julia Hedlund/SVT

Byggstart 2024 för kommunens bostadsplaner på Ön i Umeå

Publicerad

Planerna på att bygga på Ön i Umeå har pågått under flera års tid och stött på många hinder under vägen. Men nästa år planeras att antagandet av detaljplanen blir av.

– 2024 siktar vi på att bygget av bostäder dragit igång, säger Mikael Berglund (S), som är ordförande i byggnadsnämnden.

Redan i början av 2000-talet började planeringen av Ön och 2008 lämnade man in en fördjupad översiktsplan. Sedan dess har man gjort flera utredningar av bland annat broar, häckfåglar och trafikfrågor. Även boende i området har varit kritiska och en rödlistad vitryggig hackspett som häckat där försenade planerna.

Är hackspetten borta nu?

Byggplaner på Ön i Umeå

– Det vet jag inte riktigt, men vi har sett att Ön är för liten för ett revir för den här arten. Vi har därför föreslagit åtgärder med områden uppströms Umeälven där man skulle kunna skapa förutsättningar för ett häckningsområde, säger Mikael Berglund (S), ordförande i byggnadsnämnden.

”Inom 10 år kommer det ha hänt saker”

Det planeras för upp till 3 000 bostäder i området och kostnaden för den totala investeringen kommer landa på runt 10 miljarder kronor enligt Mikael Berglund. I Umeå kommuns förslag på ny skolstruktur så har man tagit hänsyn till byggplanerna på Ön.

– Skolplaneringen blickar 10 år framåt och till dess kommer det ha hänt saker, säger Berglund.

I klippet ovan kan du höra vad ordföranden i byggnadsnämnden säger till de som är kritiska till bygget.

Kommunens tidsplan

Så här ser den preliminära tidsplanen ut inför bygget på Ön.

• 2020: Förslag för detaljplan tas fram —samråd och granskning sker

• 2021: Antagande av detaljplan sker

• 2021—2022: projektering av vägar/broar

• 2022—2024: bilbro byggs/bilbro repareras

• 2023—2026: gång- och cykelbroar byggs

• 2023—framåt: markanvisning, byggnation och inflyttning

Det tar minst 15 år innan alla etapper av norra Ön är färdigbyggda.

Källa: Umeå kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Byggplaner på Ön i Umeå

Mer i ämnet