Ny världsunik försvarsanläggning byggs i Umeå – ska träna på hot från kemiska vapen

Publicerad

En ny unik försvarsanläggning byggs nu i Umeå.

Anläggningen ska möjliggöra för försvarsmakten att träna på att hantera hot från kemiska, biologiska och nukleära vapen.

– Det är oerhört viktigt och vi vill förstärka förmågan i Sverige. Hotet om att använda kärnvapen är högaktuellt, säger Jens Mattsson, generaldirektör på försvarets forskningsinstitut.

Den nya hallen byggs nu på I20-området i Umeå och ska vara klar om två år. Då kommer försvarsmakten att träna olika scenarion i inomhusanläggningen.

– Vi kan ändra förhållanden från ökenklimat till djungelklimat. I norra Sverige är vi mest vana vid att träna i vinterklimat, säger Jens Mattsson.

”Anläggningen är unik  för Sverige och världen”

Umeås kommunalråd Hans Lindberg tycker att det är viktig att försvarsmakten fortsätter att satsa i Umeå.

– Den här anläggningen som ska byggas är unik för Sverige och världen. Det är betyder starten på ett fortsatt positiv utveckling för Umeå och försvaret, säger Hans Lindberg (S) Umeås kommunalråd.

I klippet ovan hör du FOI:s chef berätta mer om anläggningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.