Peter Olofsson (S), landstingsråd. Foto: SVT

Nya ambulansflyg ska koordineras från Umeå

Publicerad

Det är nu klart att Västerbottens landsting tillsammans med övriga landsting i Sverige köper sex flygplan för 600 miljoner kronor.

Tanken är för att skapa tryggare förutsättningar för ambulansflyg och att dessa ska koordineras från Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

– Vi kommer att koordinera flygtrafiken och lägga rutterna, detta för att använda resurserna på bästa sätt. Ett plan kommer att vara stationerat i Umeå men annars är tanken att planen ska vara fördelas dit de gör störst nytta, säger Peter Olofsson (S), landstingsråd.

”Kommer nu att äga infrastrukturen”

Vad hoppas ni att detta ska ge på sikt?

– Vi kommer nu att äga infrastrukturen, alltså kommer vi ha rådighet över de här flygplanen. Den lösning vi har i dag när vi upphandlar både flygplan och operatör innebär ju att vi hamnar i händerna på dem och riskerar att hamna i en svår situation om någon skulle gå i konkurs eller liknande. Dessutom blir det billigare för hela sjukvårdssverige.

Nästa steg är att upphandla en operatör som ska sköta flygandet. Om inte affären överklagas är tanken att flygtrafiken ska vara igång tidigast 2020.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer