Foto: SVT

Körkort för drönare skjuts till nästa år på grund av pandemin

Publicerad

Från 1 juli var det tänkt att den som flyger drönare skulle behöva ett så kallat drönarkort och registrera sin utrustning. Nu skjuts de nya kraven sex månader framåt på grund av coronapandemin.

De nya reglerna som införs gäller för alla EU-länder. På grund av coronapandemin har nu EU beslutat att skjuta på införandet med sex månader. Det innebär att krav på registrering och drönarkort kommer att gälla från 4 januari 2021 istället för 1 juli i år.

För att få körkortet måste du göra ett onlineprov där du testas i kategorier som väder, luftrum och teknisk kunskap.Transportstyrelsen är den myndighet som kommer utfärda de nya drönarkorten.

– Man kan läsa in allt som behövs för att klara provet för drönarkort. Men själva provet för att få kortet samt registrering av drönaroperatör kommer inte kunna göras förrän den 4 januari 2021, säger Rémi Vesvre, ledningsstrateg på Transportstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.