En yxa har hittats i samband med utgrävningarna. Foto: Västerbottens museum.

Nya fynd vid utgrävningar

Uppdaterad
Publicerad

Under utgrävningarna längs Västra länken i Umeå har arkeologerna gjort ett nytt, garanterat gammalt, fynd.

Under sommaren hittade arkeologer en brosch under en utgrävning vid Västra länken i Umeå. Man trodde först att det handlade om en medeltidsbrosch, men det visade sig senare att broschen var av betydligt nyare modell, rent av från 1900-talet.

Nu har Västerbottens museums arkeologer gjort ett nytt fynd, en yxa, som man påstår är bland det finaste man sett.

– Vid undersökning av en fångstboplats söder om Umeälven påträffades i fredags en mycket fin tväreggad yxa av svart, tät bergart. Yxor av det här slaget dateras vanligtvis till äldre bronsålder, 1 700–1 500 f Kr, säger Erik Sandén, arkeolog vid museet.

Tidigare liknande fynd

Vid en slutundersökning 1999 fann arkeologerna en unik grav på norra sidan av älven, daterad till samma tid och som tidigare endast hittats i Småland och Uleåborg i Finland.

– Den tidigare graven och den här fint bearbetade yxan visar att det Umeälvens mynningsområde har varit attraktivt under denna tid.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.