Arkiv. Foto: TT

Nya gruvor kan få vänta år på tillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Sannolikt kommer det att ta minst fyra till fem år innan det kan bli aktuellt att starta någon ny gruva i Sverige.  Det är konsekvensen av att regeringen skickat tillbaka flera ärenden om tillstånd för nya gruvor till myndigheten Bergsstaten.

Sammanlagt har myndigheten Bergsstaten 18 ansökningar om ny gruvverksamhet som ska avgöras och i många fall handlar det om komplicerade beslut.

– Vi börjar om med ärendena. Vi måste behandla dem som nya ärenden utifrån de nya förutsättningar som gäller nu, säger bergmästaren Åsa Persson.

Ny dom ändrar förutsättningar

Det som i grunden förändrat förutsättningarna för att starta gruvor i Sverige är en dom i Högsta förvaltningsdomstolen som kom i vintras. I domen fastslås att helhetseffekterna på miljön och konkurrerande verksamheter måste klargöras när beslut tas om en ny gruva.

Tidigare har miljöbegränsningen bara gällt själva gruvdriften, medan till exempel avfallshantering och transporter har bedömts vid miljöprövningen i Mark- och miljödomstolen.

I det fall som domstolen prövade, Norra Kärr utanför Gränna, hade bolaget ritat in en rad tänkbara placeringar för gruvavfallet. Detta ansåg domstolen vara ett för oklart underlag för att det ska vara möjligt att göra en bedömning av miljöeffekterna.

Utifrån detta domstolsbeslut valde regeringen i slutet av juni att skicka tillbaka fyra överklagade gruvtillstånd till Bergsstaten för ny handläggning och det är detta arbete som myndigheten nu ska börja med.

”Ett mycket stort arbete”

Det står klart att det är en mycket stor arbetsuppgift som väntar.

– Just nu har vi 18 ärenden om bearbetningskoncessioner som vi ska ta beslut om. Det är ett mycket stort arbete, även om det inte behövs kompletteringar i alla ärenden, konstaterar Åsa Persson.

Några av ärendena handlar om utvidning av befintliga gruvor. De är relativt enkla och där tror Åsa Persson att de första besluten kan komma under hösten.

Mer komplicerade är de ärenden där det kommer att behövas klargöranden och kompletteringar. Erfarenheten säger att detta kan ta lång tid, även när myndigheten inte är överhopad med arbete.

Till exempel tog handläggningen av den planerade järnmalmsgruvan i Kallak ett år och nio månader när Bergsstaten behandlade ärendet senast.

Kan ta år

Det här gör att det redan nu går att säga att det är mycket osannolikt att någon ny gruva, utöver dem som redan har tillstånd, kan startas i Sverige inom de närmaste fyra till fem åren.

Ett rimligt antagande är att en ny prövning av Bergsstaten tar cirka 1,5 år. Alla kontroversiella beslut kommer att överklagas till regeringen och med något undantag är de nya projekt som är aktuellla kontroversiella.

Det handlar till exempel om Kallak, Rakkurijärvi och Viscaria utanför Kiruna, Laver i närheten av Älvsbyn, Fäbotjärn vid Vindelgransele, Norra Kärr vid Gränna och Vindfall utanför Sandviken.

I den senaste omgången av överklaganden tog det mer än ett år innan regeringen tog beslut.

Flera tillstånd behövs

När en gruva har fått tillstånd av Bergsstaten behövs också ett miljötillstånd. Den processen tar också i regel uppemot två år. När tillstånden är klara gäller det att hitta finansiering för projektet, vilket också tar tid.

Därmed går det redan nu att säga att det är osannolikt att något av de nya projekten kommer i gång inom de närmaste fyra till fem åren.

Per Ahl, vd för gruvbranschens organisation Svemin, tror ändå att vissa av ärendena kommer att vara mindre komplicerade och kontroversiella och att de därmed kommer att kunna avgöras snabbare.

– Generellt sett ska det inte behöva ta fyra till fem år att få alla tillstånd klara för de projekt som nu ligger hos Bergsstaten. Det är fler projekt som överklagas, men alla kommer inte att överklagas. Så jag gör bedömningen att det kan komma i gång gruvor tidigare än om fyra till fem år, förutsatt att det går att klara finansieringen, säger Ahl.

Han hoppas också att behandlingen av de ärenden som överklagas till regeringen kommer att gå snabbare i fortsättningen.

– Jag hoppas verkligen att regeringen har lärt sig att hantera den här typen av ärenden och att besluten tas snabbare i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.