Storuman har haft svårt att hitta undersköterskor till sina äldreboenden. Men en satsning på nyanlända har varit lyckad. Foto: SVT.

Nyanlända ger uppsving för äldrevården

Publicerad

Storumans kommun har haft svårt att hitta undersköterskor till äldreboenden. Sedan januari i år har därför nyanlända haft en möjlighet att gå en introduktionstermin i vård och omsorg – en satsning som visat sig vara lyckad.

Birgit Andersson är enhetschef på äldreboendet Sibyllagården i Stensele. I år har de testat något nytt för att locka fler att jobba inom vården. I januari fick tio nyanlända börja en introduktionstermin i vård och omsorg och göra praktik. Ett halvår senare är nio av dem fortfarande kvar – bara en har hoppat av.

– De är väldigt omtänksamma och de är väldigt ivriga på att hjälpa till och jobba och göra det så bra som möjligt. Men tyvärr faller det lite grann på språkförståelse. Orden har man lärt sig, men ibland vet man inte vad orden innebär, säger Birgit Andersson.

Inga problem med språket

Saima Eriksson är en av de boende på Sibyllagården. Hon säger att hon inte hade några problem att förstå Kubrom Siltan Asghedom, som var en av de som gick introduktionsterminen.

– Jag tycker att det gick bra, för han hade lärt sig svenska ordentligt, men ibland kan jag förstå att det var svårt då vi pratade dialekt, säger Saima Eriksson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer