Skellefteå expanderar i rekordfart – skyddsrummen räcker till drygt halva befolkningen

Uppdaterad
Publicerad

Skellefteå växer i rekordfart och i nuläget finns det plats för drygt hälften av befolkningen i skyddsrum om det skulle behövas.

Det finns inga krav på att nya ska byggas – men kommunen har nyligen färdigställt ett nytt.

– Det här är rejält byggt, den ska tåla både bomber och granater, säger Fredrik Nilsson.

Flera miljarder satsas på en upprustning av det civila försvaret och skyddsrummens framtid är under utredning.

I Skellefteå har ett par nya skyddsrum nyligen färdigställts när staden växer. Det har då handlat om att befintliga skyddsrum som fått rivas med kravet att de ska ersättas. Förutom de som ersätts har det inte funnits krav på nya skyddsrum på 20 år.

– Om man tittar på hela kommunen finns endast plats för 60 procent av befolkningen i skyddsrummen och på landsbygden saknas det nästan helt, säger Fredrik Nilsson som är fastighetschef hos Skellefteå kommun.

Det nyaste skyddsrummet i Skellefteå finns i den nybyggda Floraskolan inom stadsdelen Morön. Även under en förskola har kommunen ersatt ett skyddsrum.

Framtiden utreds

De närmsta åren satsar regeringen miljarder på civilförsvaret. Även om framtiden för just skyddsrummen är ifrågasatt och under utredning har Fredrik Nilsson har märkt en skärpning från myndigheterna.

– För sisådär tio år sedan kanske vi hade fått tillstånd att riva dem, det får vi inte längre, säger han.

Titta in i skyddsrummet och hör fastighetschefen berätta i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.