Nyskriven opera med gamla könsroller

Uppdaterad
Publicerad

Bara en av femton nyskrivna svenska operor för vuxna som har spelats under de senaste fem säsongerna har skrivits av en kvinnlig tonsättare – och män och kvinnor skildras olika. Det visar en undersökning som tidningen Tonsättaren gjort.

Under våren har debatten om sexism på Operan rasat. Operavärlden skälldes för att vara sexistisk och omhulda förlegade könsroller. Men det ser inte mycket ljusare ut i de nyskrivna operorna. Undersökningen visar att det är män som skriver de operor som spelas och främst mäns perspektiv som lyfts fram.

Kvinnor maktlösa

Göteborgsoperan

Männen som har huvudrollerna i nyskrivna operor lyfts fram för sina storslagna yrkesliv. De är konstnärer, mystiker och OS-Guldmedaljörer. De kvinnor som får huvudrollen i en opera är däremot påtagligt maktlösa. De blir antingen våldtagna, torterade eller förslavade, som i Norrlandsoperans ”Poet and prophetess”, skriver Tonsättaren.

– Operan är en plattform för fantasier och perversiteter, det är ju därför vi går dit! Men problemet är att det bara är de manliga fantasierna som visas. De kvinnliga tonsättarna får sällan plats, säger liberettisten och musikdramaturgen Kerstin Perski till Tonsättaren.

Undersökningen omfattar alla nyskrivna operor för vuxna från hösten 2007 till våren 2012 som spelats på Kungliga operan, Göteborgsoperan, Malmöoperan, Vadstena, Folkoperan och Norrlandsoperan. Endast en kvinnlig librettist har varit aktiv på Norrlandsoperan de senaste 5 säsongerna, Marie-Louise Bischofberger som skrev librettot till ”Julie”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Göteborgsoperan

Mer i ämnet