Joakim Moritz, Polisförbundet region Nord hoppas att det nya avtalet ska medföra en attraktiv arbetsplats. Foto: SVT

Nytt avtal för poliser – region Nord först ut

Uppdaterad
Publicerad

Polismyndigheten tillsammans med polisförbundet har kommit fram till nya överenskommelser där de anställda bland annat erbjuds en beredskapstid och ett högre ob-tillägg.

Tidigare har de anställda legat i beredskap med begränsad tid för att ta sig till stationen och det har medfört en större risk för övertid. Det nya arbetssättet ska göra det lättare för poliser i olika polisområden för att medborgare i området ska få samma tillgång till polis.

– Avtalet kommer gälla för alla polisregioner, men region Nord kommer att ha störst behov och det är Nord som kommer gå ut med det här först, säger Joakim Moritz, Polisförbundet region Nord.

Det nya arbetssättet kommer att prövas under hösten.

I klippet berättar Joakim Moritz om det nya avtalet.

Avtalspaketet i korthet

  • Lokalt kollektivavtal om särskilda polisinsatser, SPI-avtal. Det nya avtalet innebär ett förändrat och flexibelt sätt att förlägga arbetstid, samt hur ersättningen ska regleras.
  • Lokalt kollektivavtal om ingripandeberedskap. Det nya avtalet innebär att den traditionella nattbemanningen kan ersättas av ingripandeberedskap om arbetsgivaren bedömer att bemanningsbehovet motiverar detta. 
  • Lokalt kollektivavtal om högre ersättningar till Polismyndighetens hundförare. 
  • Lokalt kollektivavtal om ändringar i 18 och 21 §§ ASA/Polis. Ändringarna innebär höjning av ob-tillägg fredag- och lördagnätter klockan 22-06 och övriga nätter 03-06.

Källa: polisförbundet.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.