Nytt beslut om vaginamålning

Uppdaterad
Publicerad

En stor vagina ska målas på ett snöblock i Umeå. En målning av samma konstnär i Nyköping har väckt starka reaktioner och nu ska kommunen fatta beslut om konstverket får vara kvar eller inte.

Är den stora väggmålningen lämplig på en högstadieskola i Nyköping? Frågan har blivit kraftigt omdebatterad sedan kommunen, som beställt verket, förfärats över målningen och bett konstnären Carolina Falkholt måla över den ”till något mer subtilt”.

– Jag blev så klart förfärad. De kan inte vara medvetna om hur jag jobbar, sade Falkholt till gp.se.

Debatten tog fart – och då backade kommunen från beslutet att måla över verket.

– Eftersom det är en byggarbetsplats är målningen övertäckt, men verket finns kvar. Nu pågår en politisk diskussion om hur man ska hantera det här. Vi får avvakta tills den politiska ledningen har bestämt vilken väg de vill gå, säger kommundirektören Erik Carlgren till TT.

Varbergs kommun kom därefter med en förfrågan om att köpa verket och ett bud på 40 000 kronor lades.

– Ja det kan man väl le lite åt. Det kanske mer var ett inlägg i debatten än ett seriöst förlag. Det har från Nyköpings sida aldrig varit aktuellt att sälja det, säger Carlgren som hoppas att ett politiskt besked kan komma i veckan.

Nyheten om tavlan i Nyköping har fått stor spridning, inte bara på sociala medier och i Sverige. Bland annat BBC har rapporterat om väggmålningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Omdiskuterad målning i Nyköping

Mer i ämnet