En domteater för planetarieföreställningar och andra omslutande visuella upplevelser, blir ett nytt komplement till huset. Foto: White Arkitekter

Nytt forskningscenter ersätter Umevatoriet

Uppdaterad
Publicerad

Nästa år öppnas ett nytt forskningscenter för vetenskap och teknik i Umeå. Med sin grund i både Umevatoriet och Sliperiet hoppas Umeå universitet också att kunna locka till sig folk i alla åldrar.

– Det är jätteviktigt att vi hamnar centralt så det är en superbra placering och vi tror att vi kommer kunna nå fler, säger föreståndaren Madelen Bodin.

Curiosum, ja så heter Umeås nya forskningscenter. Under 2020 kommer det öppnas upp i Sliperiets gamla lokaler på Konstnärligt campus. Från universitetets håll hoppas man att det ska locka till både nyfikenhet och lust till kunskap. Därmed ersätts Umevatoriet på Umestan.

– Ja det gör det, det är två enheter, Umevatoriet och Sliperiet, som bildar en ny så vi tar det bästa från de två verksamheterna som då blir Curiosum. säger Madelen Bodin, föreståndare på Curiosum.

Själva observatoriet från Umevatoriet kommer däremot inte att följa med berättar Bodin. Men teleskopen kommer att tas med så att man fortfarande kan kolla på stjärnhimlen.

– Men i och med domteatern som byggs får vi ett större planetarium där vi kan göra rymdresor.

Vill göra forskningen mer tillgänglig

Det grävs nu för fullt nere vid Konstnärligt campus för att göra plats för domteatern vid gaveln på Sliperiet. Även inne i lokalerna har man börjat fixa.

Placeringen på Konstnärligt campus ska enligt Umeå universitet ge större närhet till både de egna forskarna och studenter. Men även för den breda massan.

– Det är också ett besöksmål, det finns ett viktigt syfte att göra unga intresserade av vetenskap och teknik. Vi kommer att ha ett samarbete med kommunen och skolan så tillsammans med Bildmuseet blir vi en besöksnod, säger Madelen Bodin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.