Vännäs HC och Liljaskolan satsar på att ge tjejer samma förutsättningar på hockeygymnasiet i kommunen. Foto: SVT

Nytt hockeygymnasium för tjejer i Vännäs

Uppdaterad
Publicerad

Vännäs hockey och Liljaskolan vill ge tjejer samma förutsättningar som killar att gå hockeygymnasium.

– Vi vill vara med och skapa en mer jämställd idrott, säger Erik Åström, klubbdirektör Vännäs HC.

Hockeygymnasium i Vännäs har funnits i över 20 år. Men det har varit ont om alternativ för tjejer som vill satsa på ishockey. Nu har Vännäs HC tillsammans med Liljaskolan gått samman för att skapa ett hockeygymnasium som ger tjejerna samma förutsättningar som killarna.

– Vi får fler och fler flickor i de yngre leden som väljer att spela hockey och då måste vi skapa förutsättningar för dem att satsa på hockey, säger Erik Åström, klubbdirektör Vännäs HC.

Först i Västerbotten

I hela Västerbotten har tjejernas alternativ till att satsa på hockey kombinerat med gymnasiestudier varit obefintliga. Detta speglar sig förstås även bland i eliten, enligt Åström.

– Om man tittar på damhockeyn i stort så tappar Västerbotten mark, det är bara att titta på landslaget. Då måste alla föreningar vara med och bidra för att skapa en större bredd så att vi får en bättre spets, säger han.

Det finns redan nu en handfull intresseanmälningar från spelare som vill satsa på hockeyn i Vännäs och redan till hösten ska man vara igång. Förhoppningen är att man i förlängningen ska kunna bilda ett renodlat dam- eller damjuniorlag i föreningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.