Skellefteås kommundirektör Kristina Sundin Jonsson och Umeås stadsdirektör Margaretha Alfredsson. Foto: SVT

Umeå och Skellefteå inför ny policy för tjänsteresor – även efter pandemin

Publicerad

Pandemin gjorde att tjänsteresor ställdes in och ersättas av digitala möten. Nu tror få att tjänsteresor någonsin kommer se ut som de gjorde innan 2020.

– Vi har på kort tid fått en digital mognad som annars tagit oss flera år att nå, säger Margaretha Alfredsson, stadsdirektör Umeå kommun.

När coronapandemin nådde Sverige införde många kommuner tillfälliga resepolicys som fortfarande gäller. Nu tror varken Skellefteå eller Umeå att de kommer gå tillbaka till att resa som man gjorde innan pandemin.

– Vi införde en ny policy för tjänsteresor i januari i år, det är klart att den är påverkad av det här året, säger Kristina Sundin Jonsson som är kommundirektör i Skellefteå kommun.

”Behöver fråga oss vilka resor som är nödvändiga”

Även Umeå kommun håller på att se över sina riktlinjer för tjänsteresor tillsammans med det så kallade HAR-projektet för hållbara arbetsresor.

– Vi har blivit väldigt duktiga på att använda de digitala verktygen på kort tid, även efter pandemin kommer vi behöva fråga oss vilka resor som är nödvändiga, säger Margaretha Alfredsson.

Men har något blivit sämre av att inte resa? Hör fördelar och nackdelar med att skippa tjänsteresorna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.