I klippet får du veta hur mycket kommunerna sparat på att ha möten på distans. Foto: Stefan Brännström/SVT

Lägre utgifter och utsläpp – så mycket minskade tjänsteresorna för Umeå och Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin har inneburit en stor minskning av tjänsteresorna. För Umeå och Skellefteå kommun har det betytt sparade pengar och minskade utsläpp. Mest har kommunerna sparat på att skippa flygresorna.

Reserestriktioner och åtgärder för att minska smittspridningen av covid-19 har gjort att många kommuner under förra året införde tillfälliga resepolicys för tjänsteresor. Siffror som SVT begärt ut visar att markant färre tjänsteresor gjorts sedan mars 2020.

Mest har kostnaden för flygresor, som är den största utgiftsposten, minskat. Men även hotellnätter och kostnad för arrangemang har mer än halverats. Och pengarna som sparats tillfaller respektive verksamhet.

– Totalt har vi minskat kostnaden för resor och hotell med runt 80 procent, säger Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör på Skellefteå kommun.

Behövt söka tillstånd

I Umeå har varje kommunanställd som tänkt göra en tjänsteresa utomlands behövt få godkännande av stadsdirektören.

Hur många ansökningar om utlandsresor har du fått ta ställning till?

– Inte en enda, jag upplever att alla verkligen tagit sitt ansvar och minskat resandet, säger stadsirektör Margaretha Alfredsson.

I klippet ovan kan du se hur mycket pengar Umeå och Skellefteå sparat på att ha möten på distans istället för att resa.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.