Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Folk orkar inte, säger Anki Pettersson, ordförande Kommunal Skellefteå. Foto: Zanna Nordberg/SVT

Skellefteå kommun erbjuder ny sommarbonus till vårdpersonal – trots rekordövertiden

Uppdaterad
Publicerad

Även i år kommer Skellefteå kommun att ge anställda inom vård och omsorg upp till 30 000 kronor extra om de flyttar sin semester och istället jobbar under sommaren. Detta trots att det bidrog till rekordhög övertid under hösten.

– Vi är fortfarande negativa till sommarerbjudandet, säger Anki Pettersson, ordförande Kommunal i Skellefteå.

Efter förra årets sommarerbjudande flyttade många inom vården sin semester till hösten och fackförbundet Kommunal larmade om övertidsberg hos övrig personal och anställda som mådde dåligt.

–  Den stora skillnaden i år är att man kan förlägga sin semester under våren. Förra året gick det bara att förskjuta semestern till hösten, vilket gjorde att det blev extra kämpigt, säger Katarzyna Wikström, socialchef vid Skellefteå kommun.

Underbemannat under längre period

Enligt Kommunal kvarstår förra höstens tuffa arbetssituation. De förstår att kommunen måste erbjuda extra pengar för att lyckas med sommarens bemanning, men de tror att det kommer få negativa konsekvenser längre fram.

– Istället för att jobba med lägre bemanning under några veckor i sommar, så kommer den perioden att sträcka sig från april till november. Det blir då en stor arbetsmiljöfråga, eftersom man orkar inte ha det så under en längre period, säger Anki Pettersson.

Personalbrist

Kommunal menar att ett av de stora problemen är att det råder vikariebrist. De skulle vilja se en lösning där andra funktioner inom kommunen som har det lugnare under sommaren skulle kunna hoppa in och jobba.

Skellefteå kommun medger att bemanningsläget fortfarande är tufft. Men kommunen ser positivt på bemanningen framöver, bland annat tillsvidareanställde kommunen 600 personer under år 2022, vilket är en ökning med ca 200 personer jämfört med tidigare år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.